Categorieën
Begroting Gemeente Venlo Venlose senioren partij

Joodse begraafplaats

De oude Joodse begraafplaats

De oude Joodse begraafplaats in Venlo-Zuid ligt er verwilderd bij. Er wordt al jarenlang geen onderhoud meer gepleegd. Raadslid Wout Weijmans  van de Venlose Senioren Partij (VSP) spoort de wethouder aan om daar verandering in te brengen. ‘Dit is Venloos cultureel erfgoed.’

Beschadigd voegwerk, een gescheurde muur en mosaanslag op de grafstenen die daardoor nauwelijks nog leesbaar zijn. ‘Deze grafstenen zijn eigenlijk geschiedenisboeken, alleen moet je ze dan wel kunnen lezen’, zegt Wout Weijmans.

Pot met geld

Weijmans wil dat Venlo werk maakt van de begraafplaats en wijst op een landelijke subsidiepot die specifiek voor Joods erfgoed is bedoeld. ‘Venlo kent een hele lange Joodse geschiedenis die al teruggaat tot ergens midden dertiende, veertiende eeuw. Daar hoort een Joodse begraafplaats bij en die moet er gewoon netjes bij liggen. Dus, gemeente, maak gebruik van dat potje.’

Actueel

De eerste gesprekken tussen de Gemeente Venlo en het Nederlands-Israëlitisch  Kerkgenootschap over het onderhoud van de Joodse begraafplaats heeft inmiddels plaatsgevonden.